Nyt ne sitten alkavat. Nimittäin opettajien kuuden päivän lomautukset. 12.-13.10. on lomautuksen ensimmäinen aalto, joka koskettaa oppilaita. Puolet opettajista lomautetaan 12. päivä ja toinen puolikas 13. päivä. Oppilaat kokevat siis kaksi lomautuspäivää, jolloin ei opiskella normaalisti. Normaalin n. 20 luokkakaverin sijasta niinä päivinä luokkakavereita onkin n. 40! Loput lomautuspäivät hoidetaan syyslomalla.
Kahden päivän ajan opettajat valvovat siis kahta luokkaa. Kirjoitin tarkoituksella valvovat, koska on päivänselvää, että on turha puhua opettamisesta. Olemme tyytyväisiä, jos kukaan ei niinä päivinä loukkaa itseään, eikä tapahtuisi mitään kovin negatiivista.
Palvelujohtajan ohjeistuksen mukaan koulut ovat suunnitelleet lomautuksen ajaksi teemapäivät, ainesidonnaista opetusta ei siis anneta. Me valitsimme teemapäivien aiheeksi Unisef – lasten erilaiset maailmat. Ensimmäisenä päivänä kirjoitamme ja piirrämme Unisef-aiheista, katselemme Unisef-aiheisia dokumentteja ja toisena päivänä kävelemme ja juoksemme Unisefin puolesta keräten rahaa hyvään tarkoitukseen.
Koulupäivät pidetään lain salliman minimin mittaisena, eli 3 h. Koitetaan pitää negatiivisten tapahtumien riski mahdollisimman pienenä… Eniten olen huolissani pienluokkien oppilaista. Esim. eha-ryhmissä lain sallima maksimioppilasmäärä on 8, mutta lomautuspäivinä erittäin paljon ohjausta ja apua tarvitsevia oppilaita on yhdellä opettajalla 16. Ei kuulosta hyvältä yhtälöltä, vaikka ohjaajat ovatkin töissä.
Kuulin, että Suomi olisi maailman ainoa maa, joka lomauttaa opettajia, eli halvaannuttaa koulun käynnin lomautusten ajaksi. En ole tosin tarkistanut asiaa. Joka tapauksessa se on aika huonoa mainosta maailman parhaalle maalle ja koulujärjestelmälle. Erittäin huonoa mainosta tämä on myös ex. koulukaupunki Hämeenlinnalle, vaikka sloganissa sanotaankin, että ”hyvä arki asuu Hämeenlinnassa”…
Lomautuksen säästövaikutus perusopetuksen puolella on kokonaisuudessaan 282 000 €. Minusta luku näyttää varsin pieneltä ottaen huomioon negatiivisen vaikutuksen suuruuden lasten koulunkäyntiin sekä todella ison työmäärän, mitä hallinto on joutunut lomautusten eteen tekemään. Puhumattakaan kaupungin imagotappiosta.
Kaupungin henkilöstöryhmistä opettajat ovat kärsineet kaupungin säästötoimista eniten. Oppitunneista, josta palkka muodostuu, on vähennetty jo vuosien ajan. Nyt ei voi enää vähentää, kun ollaan lain säätämässä minimitasossa. Hämeenlinnalaiset oppilaat saavat mahdollisimman vähän opetusta!
Olen kysynyt, minkälaisella suunnitelmalla ja millä ajanjaksolla pyrimme takaisin opetustuntien normaalitasoon, mutta vastausta ei tilaajapuoli ole pystynyt antamaan.
Toivottavasti lomautukset ovat 282 000 €:n ”väärtti”.
Toivon myös, että emme enää toistamiseen lyö päätämme lomautusten suureen mäntyyn, vaikka vajausta ensi vuoden budjetissa on edelleen varsin paljon…
Sivut
Juttuja Seminaarin koululta ja oikeastaan mistä vain
Aloitin tämän blogin kirjoittamisen aikoinaan jo Ojoisten koululla ja jatkoin Seminaarilla. Blogi on ollut pitkään telakalla, kunnes huhtikuussa 2014 into kirjoittamiseen syttyi jälleen. Wanhat jutut löydät sivustolta, uusiakin rupeaa nyt tulemaan.
Seminaarin koulun luomisen yhteydessä kirjoittamani informatiiviset sivut olen poistanut.
Kirjoitan pääasiassa kouluelämään liittyvistä monenlaisista asioista, mutta muutkin asiat kiinnostavat.
Hienoa, jos olet kiinnostunut vierailemaan sivuillani. Palautetta otan mielelläni vastaan sähköpostiini pasi.rangell@hameenlinna.fi
Seminaarin koulun luomisen yhteydessä kirjoittamani informatiiviset sivut olen poistanut.
Kirjoitan pääasiassa kouluelämään liittyvistä monenlaisista asioista, mutta muutkin asiat kiinnostavat.
Hienoa, jos olet kiinnostunut vierailemaan sivuillani. Palautetta otan mielelläni vastaan sähköpostiini pasi.rangell@hameenlinna.fi