Sivut

Juttuja Seminaarin koululta ja oikeastaan mistä vain

Aloitin tämän blogin kirjoittamisen aikoinaan jo Ojoisten koululla ja jatkoin Seminaarilla. Blogi on ollut pitkään telakalla, kunnes huhtikuussa 2014 into kirjoittamiseen syttyi jälleen. Wanhat jutut löydät sivustolta, uusiakin rupeaa nyt tulemaan.
Seminaarin koulun luomisen yhteydessä kirjoittamani informatiiviset sivut olen poistanut.


Kirjoitan pääasiassa kouluelämään liittyvistä monenlaisista asioista, mutta muutkin asiat kiinnostavat.

Hienoa, jos olet kiinnostunut vierailemaan sivuillani. Palautetta otan mielelläni vastaan sähköpostiini pasi.rangell@hameenlinna.fi

sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Mikrobikoulusta seminaarille?

On ollut erikoinen syksy. Aivan toisenlainen kuin koskaan ennen. Leijonanosan työajastani on kaapannut sisäilmaongelmat ja uudet suunnitelmat - koulun siirtäminen OKL:n ja Normaalikoulun tiloihin.

Koulu on kärsinyt jo useita vuosia sisäilmaongelmasta. Henkilökunnan nenät ovat sanoneet pitkään, että ongelmia täytyy olla. Viime keväänä sitten ryhdyttiin tositoimiin. Tehtiin kattava tutkimus, jossa käytiin läpi sisäilma, mutta myös rakenteet. Toukokuussa raportti julkaistiin. Se alkoi seuraavalla lauseella: ”Ojoisten koululla on vakavia sisäilmaongelmia”. Mikrobivaurioita löytyi sieltä täältä, rakenteissa on isoja ongelmia. Sen jälkeen meikäläisen työn kuva muuttui oleellisesti.
Loppukeväästä pohdittiin tilapalveluiden kanssa, mitä pitää tehdä nopeasti, mitä kesällä ja mitä sen jälkeen, jotta koulutyö voisi jatkua terveellisissä tiloissa. Tehtiin, kuten tutkija raportissaan neuvoi: mm. tiivistettiin luokkatilojen lattioiden ja seinien välissä olevat raot (suora yhteys maahan) ja hankittiin tuloilmalaitteet kaikkiin käytäviin, henkilökunnan taukotilaan, terveydenhoitajan huoneeseen ja yhteen luokkaan. Näillä toimilla estettiin haitallisen ilman pääsy maasta huonetiloihin ja muutettiin talon paineistussuhteita. Hyviä toimia, mutta oireilu jatkui.
Tein kyselyn kodeille; kuinka moni kokee oireilevansa sisäilman takia ja minkälaisia oireet ovat? Reilut 20 oppilaan huoltajaa oli sitä mieltä, että lapsen oireilu johtuu koulun epäterveellisestä sisäilmasta. Oireet keskittyivät neljään luokkatilaan. Tein saman kyselyn henkilökunnalle. Eniten oireita oli samoissa luokissa kuin lapsilla. Ei tarvitse olla Sherlock. Ymmärsin, että näistä tiloista on päästävä pois, nopeasti. Teimme sisäisiä muuttojärjestelyitä, jotta saimme kaikki luokat pois em. tiloista. Lisäksi tulemme saamaan 3-5 kallista ilmanpuhdistajaa luokkatiloihin.
Kysyin myös korvaavia tiloja, joihin voisimme muuttaa. Parakkeja saisi vasta kesän kynnyksellä. Siitä ei siis olisi apua. Kaupungilla ei ole väistötiloja. Pattitilanne siis. Olemassa olevissa tiloissa olisi oltava.

Työpäivät alkoivat usein samalla tavalla. Heti huomenen jälkeen alkoi keskustelu, kenellä on taas oireita, mitä voitaisiin tehdä, jotain tarttis tehdä jne. Täytyy myöntää, että välillä toivoin keskustelua jostain muusta. Ämpäri oli aika täynnä jo sisäilma-asiaa. Eikä siinä vielä kaikki. Henkilökuntaa putosi matkan varrella pois sisäilman takia. Kaksi kouluohjaajaa on siirretty muualle lääkärin pyynnöstä ja yksi otti lopputilin vajaan kahden kuukauden työssäolon jälkeen. Syynä vaikea oireilu.
Useilla oppilailla oli myös vakavaa oireilua. Mitä pirua keksisin? Oloa ei helpottanut edes se, että kaupungin lakimies kertoi vastuun olevan tilapalveluilla, ei rehtorilla. Sain positiivista palautetta, kaikki voitava on tehty.
Ratkaisu. Mikä olisi hyvä ratkaisu? Paras olisi luonnollisesti se, että saisimme jo ensi syksyksi uuden rakennuksen. Uutta rakennusta olimme jo suunnitelleetkin, mutta se valmistuisi ehkä 2014-2015.Ei nopeaa pelastusta siis siitäkään ajatuksesta.

Syksyllä pääsin sitten mukaan mielenkiintoisiin keskusteluihin. Olisiko pois muuttavasta OKL:n ja Normaalikoulun tiloista ratkaisua ongelmaamme? Varsin nopeasti innostuin varovaisesti ajatuksesta. Yhdistäisimme Normiksen oppilaat meidän oppilaisiimme ja muuttaisimme vapautuviin tiloihin? Hmm, siitä muodostuisi yhteensä 700 oppilaan koulu. Onkohan se liikaa? Tilat ovat upeat ja sijainti loistava. Hmm, miksei… Pohtiessani enemmän ja enemmän, ymmärsin, että tämä olisi meille hyvä ratkaisu. Muodostaisimme uuden koulun uudella nimellä historiallisiin ja meidän näkökulmastamme erinomaisiin tiloihin. Isolla koululla on aina mahdollisuus tarjota oppilaille enemmän vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia kuin pienemmällä. Iso oppilasmääräkään ei pelota. Toiminnan hyvin suunnittelemalla oppilaat kokevat koulun ja luokkansa yhtä turvalliseksi kuin pienemmässäkin. Ei sitä kannata pelätä.
Nykyisen Normiksen opettajat siirtyvät sopimuksen mukaan myös Tampereelle, joten tulee tarve rekrytoida n. 15-20 uutta opettajaa. Silläkin on huikea vaikutus. Iso määrä tarkkaan valittuja opettajia uuteen kouluun. Hieno mahdollisuus! Lisää tuoretta osaamista ja korkeaa motivaatiota. Ei se huonolta kuulosta.
No, fakta on se, että Lasten ja nuorten lautakunta päättää asiasta 8.11. Päätösehdotus on sen kaltainen kuin edellä esitin. On kuitenkin odotettava päätöstä, ennen kuin oikeasti kannattaa paljon suunnitella. Henkilökunnalle sain esittää ratkaisuvaihtoehdot ennen vanhempainiltaa. Henkilökunta otti asian, uskallanko sanoa, innostuneesti vastaan. Osa halusi jo aloittaa pakkaamisen. Kukaan ei haluaisi jäädä nykyiseen kouluun. Se on loistava juttu ajatellen uuden suunnittelua! Motivaatio on korkealla!
Pidimme vanhempainillan viime maanantaina tästä muuttoasiasta. Huoltajilla on paljon kysymyksiä ja epäluuloja, totta kai. Eniten vanhempia arvelutti koulun koko (tuplat nykyisestä) sekä liikennejärjestelyt Ojoisten ja Kaurialan välillä.
Vanhempien tehtävänä on olla tarkkana, että lapset saavat turvallisen ja erittäin hyvän koulun. Ojoisten koulu on erittäin hyvä koulu, tosin ei enää sisäilmaltaan terveellinen. Uskon, että tästä uudesta koulusta tulee hyvä; turvallinen ja pedagogisesti monipuolinen, oppilaan etua ajatteleva, suvaitseva, energinen ja moderni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.