Saavuttuamme Hampurin lentokentälle oli Detlev meitä vastassa. Lämpimien vastaanottokättelyiden jälkeen aloitimme n. 130 km:n automarssin kohti Celleä. Hampurin ruuhkasta selvittyämme matka sujui joutuisasti. Koko matkan selvitimme koulumaailman tapahtumia englannin kielellä, saksa kun ei vieläkään luista olueen ja makkaran tilaustaitoa lukuun ottamatta. Ymmärrän kyllä saksaa aika hyvin, kai… Asiat saimme selitettyä ja ymmärrettyä, se on pääasia.
Miellyttävän automatkan jälkeen menimme suoraan ensimmäiseen vierailupaikkaamme, Detlevin kouluun, Hehlentor Schuleen. Kävimme moikkaamassa opehuoneen väkeä ja koulusihteeriä, jonka jälkeen siirryimme Detlevin työhuoneeseen palaverin pitoon. Tässä vaiheessa mukaan liittyi ystävämme ja tulkkimme Sara sekä sosiaalipedagogiksi itseään tituleerannut mies.
Saimme kuulla koulun uudesta jutusta, kokopäiväkoulusta. Oppilailla oli mahdollisuus jäädä aina koulupäivän jälkeen kouluun erilaisiin kerhoihin ja syödä lämmin ruoka. Ruuan tarjoaminen koulussa oppilaille oli huikea uudistus! Sellaista ei ole ennen ollut. Ruoka maksoi vanhemmille 3 € / kerta, mutta on silti iso uudistus. Ymmärsin ensin, että sosiaalipedagogi oli tekemässä koulussa nuorisotyötä, mutta hänen tehtävänsä olikin kokopäiväkoulun organisointi. Hänen organisoimiaan kerhoja vetivät koulun ulkopuoliset vetäjät, ei opettajat.
Pääsimme ensitöiksemme nauttimaan ruuan oppilaiden kanssa. Se oli miellyttävä kokemus, huikeaa melua lukuun ottamatta. Oppilaat olivat meistä hyvin kiinnostuneita; olimmehan kaukaa pohjoisesta, aina Suomesta saakka (näin meidät esiteltiin). Ruuan jälkeen oppilaat keräsivät kiltisti lautaset pinoihin ja saatuaan luvan poistuivat ruokaluokasta omiin kerhoihinsa. Myös me lähdimme tutustumaan kerhoihin.
Kokopäiväkoulun toimintapisteitä oli useita ja oppilaat hääräsivät siellä innokkaasti. Oli askartelua, sisäfutista (tytöille), savitöitä, rakentelua ja elokuvan katselua. Elokuva oli dubattu saksaksi, luonnollisesti. Asiallista toimintaa, täytyy sanoa!
Parin tunnin tutustumisen jälkeen Detlev vei meidät hotelliimme. Lupasi meille parin tunnin levon ennen seuraavaa actionia.
Kahden tunnin päästä lähdimme reippaana Saran kutsumana hänen kotiinsa. Tarkoituksemme oli käydä läpi vielä luennot ja niiden käännökset, synkronoida kaikki kuntoon. Ilta oli erittäin miellyttävä. Hyvän ruuan kera saimme luentomme virtaviivaiseen kuntoon. Saran Ruotsista kotoisin olevan miehen saavuttua kotiin jouduin kysymään häneltä Tre kronor – joukkueen menestyksestä olympiakisoista. Siitä ei pitkää keskustelua tullut…
Tiistaina oli ensimmäisen koulutuspäivän vuoro. Paikalla meitä kuuntelemassa oli sekä päiväkodin että koulun henkilökuntaa sekä hallinnon edustaja. Sovitun kaavan mukaisesti aloitin kertomalla suomalaisen koulujärjestelmän historiasta; minkälaisia vaiheita meillä on ollut tiellä kohti hyvin menestyvää peruskoulua. Sen jälkeen Stina kertoi esiopetuksen historiasta lyhyesti ja keskittyi sen jälkeen esi- ja alkuopetuksen yhteistyöhön. Mitä se tarkoittaa ja miten sitä tehdään käytännössä. Kuulijat saivat kuulla asiasta, josta he omien sanojensa mukaan voivat vain haaveilla. Stinan esityksen loppuvaiheessa laitoimme kuulijat töihin. Tehtävänä oli pohtia ryhmissä (ryhmissä sekä päiväkodin väkeä, että opettajia, ennenkuulumatonta) minkälaista heidän yhteistyönsä olisi kolmen vuoden kuluttua, kun kaikki olisi mennyt heidän toiveidensa mukaan. Tulevaisuusajattelua siis ja heidän mukaansa myös utopia-ajattelua…
Ryhmien tuli esittää pohdintansa meille muille siten, että päiväkodin ja koulun edustaja tekisivät sen yhdessä. Halusimme rikkoa rajusti rajoja… He siis joutuivat tekemään yhteistyötä!
Kaikki ryhmät eivät pystyneet ajattelemaan toiveemme mukaisesti vaan keskittyivät enemmän nykyisiin ongelmiin, muuten esitykset menivät komeasti.
Tauon jälkeen oli taas minun vuoroni. Kerroin koulujärjestelmämme menestystekijöistä. Miksi olemme pärjänneet niin hyvin kansainvälisissä vertailuissa? Eroja saksalaiseen järjestelmään löytyi valtavasti; tärkeimmät niistä olen listannut jo kirjoitukseni ensimmäisessä osassa.
Raskain homma oli Saralla. Hän tulkkasi saksaksi kaikki kertomuksemme, kova rääkki.
Luentomme sujui hyvin. Saksalaiset ovat kovin kiinnostuneita suomalaisesta koulusta ja keskustelua syntyi paljon. Esityksemme jälkeen Suomessa vierailleet saksalaiset opettajat kertoivat näkemästään ja kokemastaan. Kertomukset olivat Suomea ylistäviä. Oli hienoa olla paikalla suomalaisen koulun edustajana!
Illalla Detlev kutsui meidät kotiinsa syömään ja keskustelemaan koulutuspäivän annista. Hieno ilta!
Keskiviikko oli Majakka-päivä. Brücken jahre – projektissa celleläiset käynnistävät ensimmäisiä yhteistyökuvioita päiväkodin ja koulun välillä. He ovat saaneet kaupungilta erillisen talon käyttöönsä, jossa yhteistyö tapahtuu. Kaksi koulua ja kolme päiväkotia ovat sitoutuneet toteuttamaan yhteistyötä. Toiminta on nimeltään Majakka. Majakassa ekaluokkalaiset ja päiväkotiryhmät tapaavat muutaman kerran vuodessa, heidät jaetaan ryhmiin, jossa lapset joutuvat tekemään yhteistyötä. Työskentely oli innostunutta ja monipuolista. Myös aikuiset olivat ylpeitä Majakka-projektistaan ja syystäkin. He ovat tällä saralla oman osavaltionsa edelläkävijöitä!
Iltapäivällä Stina lähti tutustumaan päiväkotiin ja minä suunnistin kohti synkkää ja surullista paikkaa, Bergen-Belsenin keskitysleirimuseota. Museo sijaitsee siellä missä leiri on aikoinaan ollut. Parakkeja ei enää ole, mutta lukuisat 1000-2500 ihmisen joukkohautakummut kertovat ihmisen käsittämättömästä julmuudesta. Tällä leirillä menehtyi mm. kuuluisten päiväkirjojen kirjoittaja Anne Frank. Vierailun jälkeen oli vaikea irrottautua kuvottavasta tunteesta.
Torstaina oli toinen koulutuspäivä. Se meni saman sapluunan mukaan kuin ensimmäinenkin. Antamamme ryhmätyötehtävä onnistui todella hyvin. Ryhmät saivat itsestään irti loistavia tulevaisuusnäkymiä ja pohdimmekin, mihin seinään tulevaisuuden teesit löisimme kiinni…
Kaiken kaikkiaan viikkomme Cellessä oli loistava. Opimme paljon. Opimme paljon mm. siitä, kuinka hyvä suomalainen koulujärjestelmä todellakin on. Ulkomailla on helppo olla ylpeä kouluistamme sekä osaavasta henkilökunnastamme. Opimme myös paljon saksalaisesta koulusta, sen ongelmista ja tulevaisuuden visioista. Ongelmat ovat kuitenkin mittakaavaltaan niin isoja, että yksittäisellä koululla ei ole mahdollisuutta paljon muuttaa. Tarvitaan osavaltion uudistushalua. Yksittäisistä ideoista ja toteutustavoista voimme toki ottaa oppia tuoda niitä myös Suomeen.
Kansainvälinen yhteistyö on sinänsä tärkeää.
Päätimmekin Detlevin kanssa aloittaa säännöllisen opettajavaihdon. Kerran vuodessa syksyisin lähetämme kaksi opettajaa Ojoisten koululta Celleen ja he lähettävät kaksi opettajaa Hämeenlinnaan. Sovimme tarkemmin kevään aikana vielä tavoitteemme, mutta homma pyörähtää käyntiin ensi syksynä.
Pitäisiköhän kaivaa esiin yläasteen aikaiset saksan kirjat…
Perjantaina oli jäljellä enää automatka Hampuriin ja sieltä lento kotiin. Onneksi yhteistyömme jatkuu. Toivottavasti ensi syksynä saamme lukea koulumme nettisivuilta ensimäisen kahden opettajamme matkakertomukset.
Sivut
Juttuja Seminaarin koululta ja oikeastaan mistä vain
Aloitin tämän blogin kirjoittamisen aikoinaan jo Ojoisten koululla ja jatkoin Seminaarilla. Blogi on ollut pitkään telakalla, kunnes huhtikuussa 2014 into kirjoittamiseen syttyi jälleen. Wanhat jutut löydät sivustolta, uusiakin rupeaa nyt tulemaan.
Seminaarin koulun luomisen yhteydessä kirjoittamani informatiiviset sivut olen poistanut.
Kirjoitan pääasiassa kouluelämään liittyvistä monenlaisista asioista, mutta muutkin asiat kiinnostavat.
Hienoa, jos olet kiinnostunut vierailemaan sivuillani. Palautetta otan mielelläni vastaan sähköpostiini pasi.rangell@hameenlinna.fi
Seminaarin koulun luomisen yhteydessä kirjoittamani informatiiviset sivut olen poistanut.
Kirjoitan pääasiassa kouluelämään liittyvistä monenlaisista asioista, mutta muutkin asiat kiinnostavat.
Hienoa, jos olet kiinnostunut vierailemaan sivuillani. Palautetta otan mielelläni vastaan sähköpostiini pasi.rangell@hameenlinna.fi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.